Een kijkje in de keuken!

Een van de dingen die ik altijd afvraag wanneer ik een inspirerend werk zie is “wat zal hun proces zijn?” en “welke materialen hebben ze nu gebruikt?”. Waarom ik me dat afvraag? Omdat je daar vaak veel van kunt leren en het kan je inspireren om eens wat nieuws te proberen. Je krijgt dan een kijkje in mogelijk andere processen, werkwijzen en materiaalgebruik.


Dit is precies de reden waarom ik ook graag mijn materialen en werkwijze met jullie wil delen. Wie weet inspireert het je wel tot iets leuks, laat het in dat geval ook zeker even weten want dat vind ik altijd leuk om te zien en te horen!Mijn ingrediënten

Zonder ingrediënten kom je natuurlijk nergens! Hieronder zie je alles wat ik gebruik als ik een tekening maak, uiteraard is het afhankelijk per project weer afhankelijk wat ik gebruik maar dat spreekt wel voor zich toch?


Inspiratie

In mijn mening is inspiratie vinden toch wel het belangrijkste van alles. Want zonder inspiratie kom je niet op een idee. Ook kun je zo gemakkelijk zien wat er al eerder gemaakt is door anderen en kun je ideeën opdoen over hoe je een idee net even anders kan aanpakken.


Mijn inspiratie haal ik vooral uit het dagelijks leven, vrienden en familie, en inspirerende werken van andere artiesten op Youtube, Pinterest en Instagram. Maar ook feestdagen of jaarlijkse evenementen/gebeurtenissen geven me inspiratie voor een nieuwe illustratie wanneer ik niet bezig ben met een opdracht. Denk bijvoorbeeld aan Pasen, dan zie je meteen konijnen, kuikens en eieren voor je! Als ik ergens meteen een beeld bij krijg is het sowieso een goede plek voor mij om vanaf te starten.


Schetsen

Ik schets altijd graag mijn ideeën uit op papier. Zo kan ik gemakkelijk een miniatuur opzet (thumbnail) maken van mijn ideeën, houdingen van de figuren in de illustratie en kan ik ook een goed beeld krijgen van welke compositie het beste werkt zonder meteen een uitgebreide tekening te maken.


Gereedschap

> HB potlood of mechanisch potlood met blauw lood

> Gum

> 120 grams schetspapier

> Zelf hand gebonden schetsboek (omdat ik van een bepaalde papierdikte houd)


Lijnwerk

Wanneer ik een definitieve schets op papier heb gemaakt is het tijd voor het lijnwerk. Hiermee worden alle lijnen definitief en kunnen ze niet per ongeluk verdwijnen tijdens het kleuren.


Gereedschap

> Pigma Micron fineliner

> Uni Pin fineliner

Aquarel

Voor een mooi en vriendelijk resultaat van een illustratie gebruik ik graag aquarel verf in combinatie met gouache om wat fellere kleuren aan te zetten waar nodig.


Gereedschap

> Canson aquarel papier 300 gr

> Van Gogh aquarel set

> Royal Talens gouache travel kit (home made)

> Stabilo aquacolor potloden

> Kwasten van allerlei maten

> Plastic aardbeien beker, hergebruikt als water container


Digitaal

Al mijn digitale werk doe ik met een tekentablet. Het proces van schetsen en lijnwerk blijft dan hetzelfde, maar het effect is een wat meer strakkere of stripachtige stijl.


Gereedschap

> Clip Studio Paint software

> Wacom Intuos Art tekentablet - medium formaat


De bereidingEn nu alles bij elkaar! Voor elk project begin ik altijd met het noteren van alle onderdelen die erin verwerkt gaan worden. Ik maak schetsen en doe research naar de hoofdonderwerpen van de illustratie (bijv. een bepaald dier, een kledingstijl, beroep of omgeving).


Door het maken van schetsen en het opzoeken en schetsen van referentiemateriaal komen alle mogelijke ideeën naar boven. Al deze schetsen en ideeën werk ik dan eerst uit in miniatuur schetsen om goed te zien wat wel en niet werkt. Daarna werk ik mijn favoriete schets uit tot een geheel en duidelijk idee.


Daarna moet het even rusten. Net als deeg? Ja, eigenlijk wel! Door een idee even met rust te laten heb je weer een frisse blik als wanneer je er mee verder gaat. Soms zie je dan nog wat verbeterpunten of heb je een nog beter idee om het achterliggende verhaal, de emotie of een gedachte nog beter over te laten komen.


Hierna ga ik de laatste beslissingen maken en controles doen, kloppen de verhoudingen, klopt de omgeving, is de uitgebeelde actie duidelijk genoeg. En ook of de lichtbron klopt en alle kleuren passen in het beeld. Dat zijn een beetje de belangrijkste punten waar ik naar kijk tijdens het maken van de definitieve schets voor de definitieve illustratie.


Zodra dit dan allemaal in orde is ga ik de lijnen inken, de kleuren toevoegen en schaduwen zetten. Om het geheel echt af te maken voeg ik dan nog wat laatste lichtpuntjes toe zoals in de ogen of op glimmende materialen en dan is het klaar. Zo is er dan weer een mooi baksel tot leven gekomen en start het hele proces weer opnieuw met het volgende project!

14 keer bekeken