De ideeën machine

Soms is het vinden van een idee niet het moeilijkste, maar juist het uitwerken ervan tot een definitief plan.

Daarom zie je hieronder de ideeën machine, hierin staan de stappen die je kunnen helpen om een idee te bedenken en uit te werken tot een echt plan waar je mee aan de slag kunt!

Hou tijdens deze zoektocht een notitieblok bij de hand, dit kan een echte van papier zijn of digitaal via Google Drive of Notepad, net wat je voorkeur heeft.

Heb je al een idee waarmee je wilt beginnen? Super! Je kunt altijd deze stap nog even doorlezen, misschien krijg je een nog beter beeld van je idee, of je gaat direct door naar Stap 2 om je idee in meer detail uit te gaan werken.

Heb je nog geen idee over een idee? ;) Lees dan verder.

Een idee bedenken

De nood voor het vinden van een idee begint altijd bij een probleem of een wens waar je een oplossing voor zoekt. Het kan zijn dat je een eigen bordspel wilt ontwikkelen, iets wilt vastleggen voor later of een uniek cadeau zoekt voor een belangrijk persoon in je leven.

De volgende stappen helpen je om een duidelijker beeld te krijgen van wat je wilt en geeft inspiratie waar je een idee vandaan kunt halen.

1. Waarvoor

Waarvoor zoek je een idee? Is het bijvoorbeeld voor een cadeau, het tastbaar maken van iets of nieuw product wat je wilt maken.

Schrijf het op!

2. Het eindproduct

Wat moet het eindresultaat worden, wat moet je ermee kunnen doen? Moet het tastbaar zijn zodat jij of anderen het kunnen aanraken of zoek je iets digitaal wat je gemakkelijk en snel kunt delen?

3. Idee vinden

Nu je precies weet waarvoor je een idee zoekt en wat het eindproduct gaat worden kun in je gedachten zoeken naar onderwerpen en ideeën die je hierbij krijgt.

Wat voor onderwerpen passen er bij je reden en eindproduct? Wat is belangrijk, een focuspunt. Bijvoorbeeld een bepaald tijdperk of het overbrengen van een specifieke emotie.

Misschien heb je door de vorige stappen al wat ideeën gekregen. Schrijf ze op en neem ze mee naar stap 2.

Ga nu opzoek naar wat anderen hebben gemaakt voor jouw eindproduct en de ideeën die je al hebt verzameld in stap 1.

Voorbeeld:

Je wilt een tastbaar bordspel gaan maken in fantasy thema. Zoek dan in Pinterest of in een zoekmachine op "Bordspel fantasy" en kijk naar wat je allemaal vind. Maar kijk ook vooral naar alles wat je niet vind, waar bestaat nog iets niet voor? Dit is vaak een unieker uitgangspunt om mee aan de slag te gaan!

Zoeken geeft vaak veel inspiratie en brengt je creatieve brein opgang met voorbeelden en nieuwe ideeën. Schrijf nu alles op wat je kunt gebruiken, interessant vind of verder wilt uitdiepen, echt ALLES! Hoe groot of klein het ook is. Waarom? Elk idee kan een nieuw idee oproepen, zoals het woord spelletje waarbij je zo snel mogelijk iets anders moet zeggen nadat iemand een woord noemt.

Je bent er bijna! Bekijk alle ideeën en oplossingen die je hebt opgeschreven en bekijk ze met een kritisch oog. Wat is echt een oplossing voor je probleem of wens uit stap 1? Wat geeft het eindresultaat waar je naar opzoek bent? Ga schrappen in je notities tot je overblijft met 1 tot 3 opties. 

Schrijf deze opties op een nieuw blad, schrijf op wat het eindresultaat zal worden voor alle 3 de opties en wat je ervoor nodig hebt. Nu je een goed beeld hebt van je mogelijkheden kun je een keuze maken.  

 

Beantwoord voor elke optie de volgende vragen:

- Past het bij waar je naar zoekt uit stap 1?

- Is het idee haalbaar, is het mogelijk om het zelf te maken of moet je er iemand voor inhuren?

- Zijn er kosten verbonden aan het maken van het eindresultaat en kun je deze bekostigen?

Schrap nu nog 2 opties tot je jouw favoriet en best passende optie overhoud.

Soms kan het ook gebeuren dat je hierdoor weer nieuwe ideeën krijgt, ga dan zeker weer terug naar stap 2 en doorloop de stappen weer. Pas wel op dat je niet in een eindeloze loep blijft lopen want dan zal je nooit tot een echt eindproduct komen. Doorloop het stappenplan maximaal 3 keer. Hierna heb je vaak wel alle nuttige opties gevonden en kun je met al je nieuwe kennis en ideeën de knoop doorhakken en een definitieve optie kiezen.

Je hebt nu een optie gekozen, uitgezocht wat je ervoor nodig hebt en wat het eind product is dat je wilt bereiken.

Op basis van alle informatie van de vorige stap kun je nu een mooie beschrijving op papier gaan zetten samen met hoe je het eind product voor je ziet. Deze beschrijving kun je gebruiken om jezelf op het juiste pad te houden tijdens het werken. Maar dit is ook belangrijke informatie als je gaat samenwerken. Zo kun je snel delen wat je idee is, welk gevoel het heeft en hoe het je het voor je ziet.

Dus ga lekker aan de gang! En als ik kan helpen, laat het me vooral weten! Ik hou van zowel nieuwe uitdagingen en bekende paden.

Is alles gelukt met het uitwerken van je idee?